Feestje in mijn tuin, want het is zomer!
Geplaatst op 1 juli 2020

Feestje in mijn tuin, want het is zomer!

Ik als boerendochter in de stad kan niet zonder tuin. De ruimte, het groen, het uitzicht. Mijn tuin van 40 meter diep midden in de stad, met veranda is echt heerlijk! Ik drink koffie bij de eerste ochtendzon onder de veranda, echt mijn momentje. We bbqen en eten  in de schaduw onder een honderd jaar oude appelboom. We liggen lekker te zonnen op de ligbedden. (op het zuiden) En we chillen met het hele gezin op onze grote hoekbank bij zon en schaduw. (deze staat half onder de boom) En voor degene die lekker een dutje wil doen midden op de dag is er onder de veranda dan een heerlijke bank in de schaduw.

De kinderen hebben een trampoline welke in de zomer wordt verwisseld voor een zwembad. S’avonds verhuizen we weer richting veranda waar de koelkast vol staat met heerlijke koude drankjes en steken we als het fris wordt (of behoefte aan marshmallows) de vuurkorf aan. En doen we als het donker wordt de (feest)verlichting aan en branden we kaarzen. Heerlijk al die plekjes in de tuin voor alle gelegenheden.

Voor mijn gevoel moet je eerst in je tuin alle seizoenen ervaren. Kijken welke planten erop komen en/of je die kunt hergebruiken. Waar komt de zon op voor mijn eerste ontbijtje in de zon. Waar zit ik dan liefst, waar wil ik dan beschutting, tegen inkijk of tegen de zon. Wil ik kleur in de tuin houden op het deel waar ik op uitkijk vanuit de woonkamer (het hele jaar door)? In mijn werk word ik ook gevraagd om mee te denken over de inrichting van tuinen en veranda’s Dit zijn verlengden van je huiskamer immers.

Ik vraag dan altijd wat ze het liefste buiten doen,
-  zonnen
-  eten ( in de schaduw)
-  tuinieren
-  willen ze zelf groente of fruit gaan verbouwen
-  moet de tuin onderhoudsvriendelijk zijn
-  moet er rekening gehouden worden met dieren in de tuin of allergieën etc.
-  een zwembad, vijver, speeltoestel.
-  moet er een opbergplek komen voor gereedschap en of fietsen

En uiteraard welke uitstraling moet de tuin krijgen! Denk ook hierbij aan de bestrating, verlichting en het meubilair. Ik denk vaak in een soort kamers met functies. Ook de tuin is een investering voor langere tijd waar je goed over moet nadenken. De beplanting en aanleg, de bestrating of overkapping zijn nogal een hap uit je budget. En vergeet vooral niet de verlichting! Werk daarom met een goed (meer jaren) plan, je kunt je geld immers maar 1 keer uitgeven (zeg ik als nuchtere boerendochter). Voor het aanplanten van de tuin werk ik vaak samen met een hovenier .

Wil je dat ik eens meekijk voor jou tuin of veranda maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek en vermeld erbij waar je hulp voor nodig hebt.