HET VERLICHTINGSPLAN
De dagen worden weer korter en het wordt eerder donker. We kruipen weer lekker met zijn allen naar binnen, lampjes aan en voetjes hoog!
Als ik in de avond bij klanten thuiskom, valt het me vaak op dat er veel te weinig verlichting is. De meesten hebben kaarsen aan, of enkel 2 grote lampen boven de eethoek. Als ik ze vraag hoe ze de verlichting ervaren, blijkt het vaak een ondergeschoven kindje en komt de aap uit de mouw. Het lezen van een boekje op de bank lukt vaak niet omdat er te weinig licht is. En samen met je gezin een kaart spelletje doen bij kaarslicht is niet echt handig. Alleen in de keuken is er meestal aandacht besteed aan goed functioneel licht. De rest van het huis is een beetje vergeten. En dat terwijl het zo belangrijk is.
Er zijn 3 soorten verlichting:
- Functioneel licht is licht waarbij je kunt lezen, je eten bereid in de keuken, huiswerk maakt etc. deze hebben een functie. Denk aan waar het licht op moet schijnen. Als je er staat of zit moet je niet in je eigen schaduw werken. Zo bepaal je de positie van de lamp. En dan kijk je naar de plek. Wordt het een hanglamp een plafonnière, een wandlamp of een tafellamp.
- Je basisverlichting zit meestal op de dichtstbijzijnde schakelaar bij binnenkomst. Deze geeft eigenlijk een totaaloverzicht. En hangt in veler gevallen boven de eettafel en in de zithoek aan het plafond ergens in het midden. Als je hier gaat werken met een dimmer kun je deze ook als sfeerverlichting gebruiken door het licht mooi warm te maken.
- sfeer verlichting is om mooi hoekje aan te lichten en het allemaal iets sfeervoller te maken. Bekijk in de gehele ruimte waar je nog verlichting mist en vul deze bijvoorbeeld met een mooie tafellamp op je dressoir, een wandlamp boven je familie galerij of een staande lamp in de hoek bij je plantenverzameling.
Start bij de aansluitingen. Waar zijn de stopcontacten en is dit voldoende? Maak een plattegrond en denk in functie. Wat ga ik waar doen (functioneel licht)? Kijk ook naar waar de muur schakelaars geplaatst zijn, is dit handig? En waar zit je basisverlichting? Misschien moet deze verplaatst worden, omdat je voor een andere indeling gaat dan standaard. Als je een nieuwbouwhuis koopt, laat dan extra punten bijplaatsen waar nodig. Zorg dat er voldoende contactdozen worden geplaats met een goede verdeling over de gehele ruimte, zodat je wat flexibeler bent in het plaatsen van je sfeerverlichting
En dan begint het leukste gedeelte: de juiste verlichting shoppen! Een lamp is een mooie sfeervolle toevoeging van je interieur en het is een ware eyecatcher. Kortom een verlichtingsplan is erg belangrijk! Vooral als je aan de slag gaat met je nieuw te bouwen huis. Maar ook om je huidige woning nog sfeervoller en praktischer te maken.
Kan ik je helpen om over jouw lichtplan mee te denken? Dit kan tijdens een brainstormsessie of als onderdeel van interieurplan. Neem contact met me op en plan een gratis intake.