Blog van Roodbosch Interieurstyling over Dementie en verhuizen
Geplaatst op 21 augustus 2019

Dementie

Laatst werd mij gevraagd mee te denken over de verhuizing van de vader van een klant. Zijn is vader is 76 en dementerend, hij  gaat van zijn grote woning waar hij 40 jaar heeft gewoond naar een kamer in een verpleegtehuis van 40m2. Dit is voor iemand die dementerend is en zijn naasten een nogal ingrijpende gebeurtenis.

Waar moet je rekening mee houden als je mensen met dementie moet verhuizen.

Hij gaat weg uit zijn meest vertrouwde omgeving en niet al zijn dierbare spullen zullen mee kunnen verhuizen naar zijn nieuwe “thuis” Of ik hierin even een keuze met hem kon maken.

Ik had deze vraag nog nooit gehad en weet uit ervaring (mijn moeder was ook dementerend) dat dit het beste overlegd kan worden met mensen waarmee hij het meest vertrouwd is. Ik heb met deze klant besproken wat hij hierin met zijn eigen familie en uiteraard met ondersteuning van mij kan doen en hoe hij dit het beste kan oppakken.

Hier een aantal tips:

  • Maak foto’s van de bestaande situatie zoals hij nu woont, denk hierbij aan wanden opstellingen etc. (eigenlijk moet het huis in het klein worden nagebouwd)
  • Neem als zijn dierbare spullen zoveel mogelijk mee.
  • Waar en op wat zit hij het liefst, waar kijkt hij nu op uit, wat zijn z’n  favoriete bezigheden.
  • Zorg voor een duidelijke looproute,( denk van bank naar toilet etc.) in het nieuwe huis zonder obstakels
  • Hang zijn favoriete schilderij en foto’s op de juiste plek (foto oude situatie)
  • Houd de ruimte zo licht mogelijk, maak gebruik van goede raambekleding voor een duidelijk dag en nacht ritme
  • Zorg voor visueel contrast maar niet te fel licht. Oudere mensen hebben vaak moeite met zien en het inschatten van diepte.

Heb jij ergens een vraag over of kan ik jou ergens mee helpen? Voel je vrij om vrijblijvend contact met mij op te nemen.